Mitt andra möte med Logopeden!

När jag skrev mitt inlägg "tre månader på testo" skrev jag att jag inte hade några tider inbokade. Komiskt nog så när jag kom hem från jobbet dan efter inlägget låg det en kallelse från KS i brevlådan. Det var till logopeden som jag varit hos idag och det var riktigt kul. Vi började med att prata allmänt hur jag har haft det och hur det gått med min röst. Hur jag upplevt allt och så.

Efter samtalet gick vi in i "studion" där jag fick upprepa samma övningar som sist, bl a läsa en text, rabbla ett par meningar och beskriva en serie bilder. Men när jag var där sist hade vi lite data strul som gjorde att vi inte kunde genomföra alla övningar men idag funkade datorn! Det var en övning där man mäter röstens omfång och det var riktigt kul. Jag fick göra olika ljud, allt från att skrika till att viska i dess olika toner.

När jag var klar fick jag lyssna på mina gamla inspelningar (när jag läste berättelsen) och jämföra med dagens, OMG vilken skillnad!! Blir så uppenbart när man får jämföra sådär. :) Riktigt nice! Jag låter emellanåt som jag svalt en tupp men har inte riktigt själv hört att min röst förändrats, men nu fick jag facit på att den faktiskt har gjort de. Mycket nöjd! :D

Man mäter rösten i megahertz (MHz) och när jag var där första gången låg min röst på ett medelvärde på ca 200 MHz och nu låg jag på 160 MHz!! Woohoo!! En cis-mans röst ligger på ett ungefär mellan 100-130 MHz. Ska bli kul att se vad som händer med rösten tills nästa gång jag ska dit, vilket är i December.

Logopeden berättade även att en kollega till henne gjort studier på transkillar och deras röster. Hur och när förändras rösten. Rösten förändras dem första 1,5 åren på testo men att den största förändringen sker inom dem sju första månaderna. Självklart finns det undantag men generellt brukar det vara så. Så idag kändes det riktigt bra när jag lämnade KS och gjorde det med ett stort leende på läpparna. :)

Tjing tjing! ;)