1 dag post-op hysto!

Igår morse kom jag till Huddinge Sjukhus strax innan halv sju till avd K67, kom dit och fick ett rum på en gång. Det var ett dubbelrum och jag skulle få ha det för mig själv hela vistelsen. 😄👍 Nice!!

Bild på rummet!

 

 

Fick börja med att byta om till sjukhuskläder. Kvällen innan och på morgonen innan jag åkte till sjukhuset har jag duschat och tvättat mig med tvål och schampo överallt. Behövde inte hämta ut från apoteket special tvål att tvätta mig med, vilket man brukar få göra ibland inför operationer.

När jag byt om fick jag trycka i mig 10 tabletter, sjuksköterskan gick igenom alla tabletter men jag kommer tyvärr inte ihåg vad det var för några. Fick hänga en stund på rummet innan jag skulle rullas ner. Innan jag fick åka ner skulle jag gå och kissa, på dörren till toaletten satt en skylt DAMTOALETT. Men när jag skulle gå på toa första gången efter operationen hade de tejpat för dam. Var tvungen fota de. :) Sen kan man undra varför de inte bara står toalett från början men jag uppskattar att de gjorde så här för min skull. :)

 

Sedan rullades jag ner till en sal där det stod pre-op, där låg flertalet olika patienter som väntade på att rullas in till operationer. Jag vet inte hur länge jag fick ligga där men fick en dropp (vätska och alvedon) inkopplat i mig och träffade både läkaren och narkosläkaren innan jag rullades vidare in till operationen. Väl inne i operations salen fick jag lägga mig på typ en gynstol men att benen var raka neråt, inte i någon gynställning. Det var as kallt inne i operationssalen men det hade förberett gynstolen med värmeunderlag, fick även en varm "mössa", "strumpor" och täcke. De kopplade på mig massor av slangar och elektroner. Sedan sövdes jag ner och för mig var det inget obehagligt och inget jag mådde dåligt över. När jag fick droppen innan operationen hade de satt en infart (där man sprutar in läkemedel och tar blod) i armvecket men under operationen hade satt två ytterligare infarter på handryggen och på samma hand dessutom, jag hade alltså tre infarter på samma arm. 😁 Jag har även fått en kateter i mig men togs bort efter jag kom upp på rummet.

Var tvungen att ta kort på det oxå! ;) 

 

Jag kommer inte ihåg vart jag vaknade upp, klart det var på uppvaket men jag har kommer inte ihåg det. Kommer ihåg att jag var på rummet lite senare men jag sov i princip igenom hela dagen. Vaknade till och från men de var inte några längre perioder. Men operationen hade gått bra utan några komplikationer och jag såg fin ut trots ett tidigare akut kejsarsnitt. Alltså såf fin ut invändigt Enligt läkaren då. Läkaren sa en rolig komentar idag när jag träffade henne, "när jag ändå var där inne kollade jag runt på de andra organen och de såg fina ut, tarmen såg jätte fin ut" hehe...  De är juh bra! :) 

Jag har inte allt för ont, det är svårt att beskriva känslan. Jag känner mig uppblåst och har känningar längre upp i magen inte vid hålen. Ont i axlarna har jag men det är en biverkning som kan komma pga att de sprutar in en gas i buken för att flytta upp de andra organen för att komma åt bättre där de ska operera. När dem är klara så töms buken från gas, fast jag känner mig ändå uppblåst. Det beror nog oxå på att jag inte kunnat bajsa. En av värktabletterna jag tar, Dolcontin, ett långtids värkande tablett jag tar två ggr/dag i två dagar. Tabletten innehåller morfin och av morfin blir jag hård i magen. Har köpt Frugt & Fibre Tabletter, för främja tarmfunktionen, 2 tabletter/dag med ett stort glas vatten. Har även köpt microlax om det skulle behövas.

Både läkaren och sjuksköterskan sa även om jag inte känner någon större smärta är det viktigt att följer medicin schemat för att i långa loppet inte få ont och sluta röra på mig. Det är viktigt att jag är uppe mycket och går och rör på mig. Vilket jag inte har några alls problem med. Fick även alvedon och brufen utskrivet som jag ska ta
3 ggr/dag. Något jag även ska ta själv är sprutor i sex dagar. En spruta varje kväll! 🙈 Förebyggande mot blodproppar. Skit läskigt att behöva ta spruta själv men jag väl överleva detta oxå. Vågade inte testa detta på sjukhuset igår när vi gick igenom hur jag ska göra. Jag har mamma här om jag fegar ur!! Haha!! 

Alla jag möt på sjukhuset har varit helt fantastiska, speciellt sjuksköterskan som jag hade på avd på dagarna. Både igår och idag.  Min läkare var helt fantastisk oxå, gillar henne skarpt.

Idag när jag låg i sängen och väntade på hemgång slog tanken mig att jag är nu opererad och är utan livmoder, äggstockar och äggledare. Känner ingen skillnad men att jag är nu beroende av hormoner resten av livet. Jag har inte tänkt så tidigare utan sett detta som en transportsträcka för nästa operation. Detta är verkligen inget jag ångrar men nu är det borta. Innan operationen var jag inte heller nervös, var helt lugn och redo att köra igång.

Ni vet att jag följer flertal youtube bloggar och bland dessa bloggar har jag följt andra killar som oxå gjort hysto operation och alla har sagt att det inte hade så ont efteråt. Har tagit det med lite nypa med salt då vi alla har olika smärttrösklar men denna operation är verkligen ingeting mot mastektomin. Jag känner självklart av den här operationen och har lite ont men det är hanterbart och jag är fullt rörlig och allt. Jag har inga blödningar just nu men det kan komma från och till i någon månadstid.

 
Så här ser det ut idag! Tror jag fått med det mesta som hänt, har inte kanske skrivit så mycket kring mina känslor och hur jag känner och så detta var mestadels ett inlägg om allt det praktiska. Tänkte jag kan skriva om det i senare inlägg men tills dess ha de bäst!! Vi hörs! 
 
Må Gott! 
#1 - - Anonym:

Härligt att höra av dig och se att du är på fötter igen.
Gulligt av personalen att tejpa över ordet dam men förstår inte grejen med dam/herr toaletter liksom toalett som toalett.
Krya på dig ordentligt nu.

Svar: Tack! :) Eller hur toalett som toalett... De kanske byter ut skyltarna nu mot bara texten, toalett. :) Ha de gott!
Zack

#2 - - Anonym:

All lycka till dig//Michaela Hansson

Svar: Tack! :)
Zack