Frågor och svar!

De har trillat in en hel del frågor vilket är jätte roligt, fortsätt gärna fråga om ni vill. Gör ett tillinlägg med frågor och svar då. :) Jag har inte skrivit frågorna i någon speciell ordning utan skriver upp dem i den ordning jag fått dem. Hoppas svaren är tillfredsställande. :) 
 
Hur visste du att du var ftm? 
Jag kan kan inte peka ut en exakt ålder när jag visste att jag var född i fel kropp. Men när jag började komma in i puberteten började jag bli orolig och förstå att något var fel. Jag utvecklade bröst tidigt vilket kändes jätte fel och mensen kom tyvärr också tidigt. Allt inom mig skrek att detta var fel. Klart jag visst innebörden på vad som egentligen hände. Men samtidigt var det inte alls så jag hade tänkte att min kropp skulle utvecklas. Ni vet den klassiska samtalet ens föräldrar har om ditten och datten när man var yngre hade även min mamma haft med mig. Men jag tänkte att de där kommer inte hända mig och sen helt plötsligt kom juh skiten iaf. PANIK!! 
 
Sen följdes åren av panik och ångest. Jag körde med stoppa-huvudet-i-sanden taktik för att inte tänka på allt. Stoppade jag undan alla mina känslor och begravde dem djupt inom mig så fanns dem inte. Total kaos var de! :( Ni kan fråga min mamma och syster hur jag var i tonåren, jag och mina humörsvängningar! OMG!! Inger rolig period i mitt liv. 
 
Åren gick och jag kom till en punkt då detta inte längre fungerade. Min stoppa-huvudet-i-sanden taktiken funkade inte längre. Jag höll på att explodera av obehag och hat mot mig själv och min kropp. Där av beslutet att genomgå en könskorrigering. 
 
Hur länge ska du ta testo? 
Resten av mitt liv. 
 
Hur tar dina barn de här? 
Min yngsta är fortfarande lite för ung att förstå detta men min äldsta har tagit det otroligt bra. Inga konstigheter. 
 
Vad kallar dina barn dig? 
Pappa 
 
Om du visste att du var en transkille hur kunde du genomgå två graviditeter? 
Som jag skrev på första frågan med stoppa-huvud-i-sanden taktiken så trängde jag undan alla dessa tankar och på något sätt "accepterade" att det inte fanns några andra alternativ. Det var bara för mig att acceptera min situation och leva med min kvinnokropp. Barn är något jag alltid velat ha och jag hade den möjligheten att vara gravid och beslutade då att genomgå två graviditeter. Inget jag gillade men älskade vad som kom ut!  :) 
 
Till vilken punkt i livet gjorde att du tog beslut om att genomgå en könskorrigering? 
Jag uppfostrar mina barn att vara ärliga mot andra och framför allt mot sig själva. Göra saker som gör dem lyckliga. Men hur kan jag uppfostra mina barn till att vara ärliga mot sig själv när jag inte är det mot mig själv? Jag är inte i grund och botten inte lycklig med mig själv och det skulle tillslut att genomsyra till mina barn om jag inte skulle ha tagit tag i detta. En annan stor faktor var också när mina barn kallade mig för mamma kändes det fruktansvärt fel, det var inte jag. 
 
Hur har din familj tagit detta? 
Mamma och syster har inga problem med detta och stödjer mig till 100%. Även resterande släkt och familj är väldigt stödjande. 
 
Har några vänner sagt upp bekantskapen efter du kom ut? 
Nej. Självklart är det en process även för alla runt om kring mig men alla har stannat kvar och stöttat mig. 
 
Hur lång tid tar utredningen? Kan du beskriva varje steg man måste göra? 
Processen tar ca: 2-2 1/2 år. 
Jag började hos min husläkare men det finns andra vägar att gå men du måste få en remiss till en psykiatriker som i sin tur skickar en remiss till ENDI på Karolinska sjukhuset Huddinge om du bor i Stockholm. Vet inte vad enheten/mottagningarna i andra delar av landet heter. 
 
Så jag började hos min husläkare i april 2013 och fick tid hos honom i maj. Han i sin tur skickade en remiss till en psykiatriker. Fick tid där i början av Juni men var tvungen att komma tillbaka en gång till efter sommaren till innan han skickade remissen. Han skickade sedan remissen till ENDI (Karolinska sjukhuset Huddinge, Enheten för könsidentitetsutredningar)
. Där fick jag först en tid i början november men fick ett samtal samma dag att besöket var inställt och jag fick en ny tid en månad senare. 
 
Fick min diagnos i början av maj i år. :D (en fantastisk härlig dag) När jag fått min diagnos går man in i en ny fas i utredningen som kallas Real life experience. Vilken menas att innan man kan ansöka om att operera sitt könsorgan och byta juridiskt kön, får man leva en period i enlighet med sin könsidentitet. 
 
Under detta år fortsätter man träffa sin kurator, läkare, logoped och alla möjliga personer inom utredningen. I Juni var jag på en konsultation hos en kirurg angående min mastektomi som jag nu går och väntar och LÄNGTAR efter. 
 
Efter detta om du känner att du vill så kan du ansöka om att ändra ditt juridiskt kön samt om eventuell underlivskirurgi. Men det finns inget krav på det. Du kan fortsätta leva real life under obegränsad tid, det finns inte ett krav på att ändra juridiskt kön eller genomgå underlivskirurgi. Det finns inte heller något formellt krav på att man ska genomgå underlivskirurgi om man byter juridiskt kön. Däremot får man inte genomgå underlivskirurgi om man inte byter juridiskt kön. I slut ändan är det Socialstyrelsens rättsliga råd som beslutar huruvida man får byta juridiskt kön och genomgå underlivskirurgi. 
 
Hur lång kan klitoris växa? 
Mellan 1-6 cm
 
Pumpar du?
Nej, har ingen tid till detta.
 
Vad kan man få för biverkningar av testo? Har du känt några? 
Vissa förändringar blir permanenta så ångrar du dig och slutar med testo så går dessa inte tillbaka som 
t ex rösten blir lägre, klitoris växer. 
De vanligaste biverkningarna är väl akne och smärta vid injektionsstället (som går över ganska fort). Man kan tappa hår. Men jag har inte märkt att jag börja tappa hår men dock så börjar jag få akne. :( 
 
Tror du att det hade varit lättare att genom gå processen med en partner vid din sida?  
Det är svårt att säga då jag är singel och har inget att jämföra med. Men visst det kanske inte hade varit så dumt i vissa lägen. ;) 
 
Exempelvis sen när jag får göra min mastektomi (ta bort brösten) kommer jag att behöva hjälp här hemma kidsen. Men nu har jag en fantastisk mamma som ställer upp och bor hos oss en tid. Men det hade hon inte behövt om jag bott med någon. Jag är van att fixa allt här hemma med kidsen men visst det skulle kanske inte vara då dumt att vara två som gick igenom detta! ;) 
 
Använder du binder dagligen och vart köper du dina? 
Nej, framför allt inte när jag är på jobbet då jag också måste bära skyddsväst. Efter ett pass på jobbet med binder och skyddsväst har jag fruktansvärt ont i hela överkroppen. Är jag bara hemma bär jag inte heller binder men annars bär jag den. 
 
Jag har tyvärr lite större bröst :( och det blir inte allt för stor skillnad med en binder på. Men det känns bättre mentalt iaf, inget som "hoppar runt". Finns ingen binder som magiskt gör att de försvinner helt och hållet så jag blir platt. :(
 
Jag har två olika typer av binders. Båda ser väl mer eller mindre ut som en sport topp. Jag har en binder från 
T-kingdom som har kardborreband. Bara googla på kan köpas lite här och var. Den andra binder vet jag inte märket på men köpt den från en erotisk affär som har en ftm del i sin kollektion. Här är adressen dit. Butiken finns i Malmö tror jag. 
 
 
Har du några tips hur man berättar för familj och vänner?  
Nä egentligen inte, tyvärr. Vi har alltid haft en öppen dialog om allt här hemma, det är mest jag som inte pratar om allt här hemma (har så mycket lättare att skriva om min tankar och funderingar). Mitt tips kanske är om det är lättare att prata med något syskon man står nära först och sedan till resterande familj med lite extra stöd rån syskonet som redan vet. Om man kanske inte har syskon som man står nära eller kanske inte alls, har du kanske någon vän du står nära som är med när du berättar till familjen som moraliskt stöd.
 
Hur kom du ut på jobbet?
Jag började att berätta enskilt en och en till några av mina närmsta kollegor först. Sedan när jag fick modet till mig (några månader senare) för att berätta till resterande kollegor gjorde jag det på ett morgon möte som vi har varje dag. Men jag fick dock inte ur mig något, utan en kollega fick ta över och berätta. Jag var så extremt nervös, jag visst verkligen inte hur de skulle reagera. Men min oro var i helt i onödan, mina kollegor har varit helt fantastiska. Inga konstigheter, fått otroligt stöd.  
 
Vart kan anhöriga vända sig om de vill prata med någon? 
Anhöriga kan vända sig till HBT-hälsan. Min kurator nämnde att om jag har någon närstående som behöver prata så kan man boka tid hos henne, så jag antar att man kan vända sig till sitt utredningsteam och fråga om det är möjligt hos dig/er. 
 
Hur hanterar du din kroppdysfori? 
Ja, det är väl som allt här i livet man har både bra och dåliga dagar. Dem dåliga dagar försöker jag fokusera extra på något positivt som jag tycker om mig själv. Försöker hittar på något kul med kidsen eller något. Använder de kläder jag känner mig absolut bekvämast i. Undviker speglar. Underlivsdysforin har blivit lite bättre då jag börjat använda packer. 
 
Tack igen för alla frågor, det var riktigt kul! :D